1995 óta minden egyes autógyártó indításgátlóval (immobiliser) szereli fel járműveit. Ezek a rendszerek mélyen integrálva vannak a számítógépes egységekben, így hatékonyan akadályozzák meg a gépjármű illetéktelen eltulajdonítását.


Előfordul, hogy az indításgátló az autó tulajdonosát gátolja meg a jármű használatában.

 

 

Elvi működés bemutatása röviden:

A minden kulcsban van egy apró, egyedi azonosítóval rendelkező jeladó (chip), amely indítás előtt lekérdezésre kerül, ha a rendszer sajátjaként ismeri fel, az autó beindul. Amennyiben ez a jeladó hiányzik, az azonosítója eltér a járműbe programozottaktól, vagy a rendszer bármely elemében hiba lépett fel, típustól függően figyelmeztető lámpa jelez és a motor nem indítható. (Egyes rendszerek távirányítót vagy kódkártyát használnak, de a védelem itt is az egyedi azonosításra épül.)

 

Gyakran előforduló esetek:

> elveszett az egyik kulcs és szeretne egy másikat

> elveszett az egyik kulcs, másoltatott egy másodikat, de a másolattal nem indul

> az összes kulcs elveszett

> az elveszett kulcsokat töröltetni szeretné a jármű rendszeréből

> kulcsház csere után nem működik valamely funkció

> megsérült a kulcs

> a márkaszerviz nem tudja javítani vagy csak hatalmas összegért

> a márkaszerviz csak hosszú határidővel tudja vállalni

> a rendszerben bekövetkezett egyéb hibák

 

Megoldás:

A legtöbb Európában megforduló autó gyári indításgátlóval kapcsolatos problémáit el tudjuk hárítani, így ismét használhatóvá tudjuk tenni autóját. A márkaszervizzel ellentétben a vezérlőegység cseréhez és a kulcs tanításhoz gyakran más technológiát is tudunk alkalmazni, így típustól függően nem kell, hogy az autóhoz tartozó titkos kód, vagy éppen a mester kulcs rendelkezésre álljon, valamint nem kell "új szettet" sem vásárolnia. Mindig törekszünk a gyári állapot helyreállítására, de egyes esetekben, illetve az ügyfél kérésére a végső megoldás az indításgátló rendszer végleges kiiktatása az autó bonyolult számítógépes rendszeréből.

Az elvesztett vagy ellopott kulcsokat le tudjuk tiltani, így önnek nem kell attól tartania, hogy autóját az illetéktelen kezekbe került kulccsal fogják eltulajdonítani - hiszen azzal a továbbiakban már nem lesz indítható a jármű.

A kulcsmásolás mechanikai részét modern, mozgóasztalos 3 tengelyes függőleges CNC géppel végezzük. Mechanikus kulcskód alapján is tudunk kulcsot marni. A számítógépes vezérlésnek köszönhetően a kopott kulcsról nem egy másik kopott példányt készítünk, hanem hozzáadjuk az eredeti kulcsról már lekopott rétegeket is.

 

Kulcs készítés fajtái:

> másolási/klónozási eljárás (távirányító nélkül): mechanikusan ki lehet vele nyitni az ajtókat, az indításengedélyező chip készítése klónozási eljárással készül. Ez a legkedvezőbb árú megoldás, azonban számos hátránya is van. Szükség van legalább egy darab működő kulcsra. Bizonyos rendszerű indításengedélyező chipeket nem lehet klónozni, csak programozni. Nem kerül letiltásra az elveszett/ellopott kulcs. A klónozási fogalomból következik, hogy az eredeti és a klónozott kulcs között nincs különbség az autó számára, így nem lehet szelektív módon később letiltani csak az egyiket és a másik működését meghagyni. Ez a megoldás nem javasolt, ha attól tart, hogy ellophatják a hiányzó kulccsal az autóját.

> programozási eljárás (távirányító nélkül) - ajánlott megoldás: mechanikusan ki lehet vele nyitni az ajtókat, az indításengedélyező chip készítése programozási eljárással készül. Ennek során letiltásra kerülnek az elveszett/ellopott kulcsok, bizonyos rendszerek esetén kérésre a letiltás végrehajtása mellőzhető. Mivel minden kulcsnak egyedi azonosítója van, ezáltal később szelektíven is letilthatók az egyes kulcsok. Ezt a megoldást javasoljuk a klónozással szemben, különösen, ha frissen vásárolt gépjárművéhez csak egy kulcsot kapott. Akkor is, ha nem tudja, hogy hol veszett el a másik kulcs és attól tart, hogy ellophatják az autóját, mert csak egy kulcs van önnél.

> programozási eljárás (távirányítós kulcs) - ajánlott megoldás: a programozási eljárás esetén leírtak érvényesek itt is. A távirányító funkció könnyíti meg az ajtók nyitását/zárását valamint a csomagtartóhoz való hozzáférést. A start gombbal felszerelt, viszont hagyományos gyújtáskapcsoló nélkül szerelt autóknál általában csak ez a megoldás lehetséges.

 

Néhány példa:
(Természetesen a lista nem teljes. A képek csak az egyes autómárkákat illusztrálják.)

Alfa Romeo / Fiat / Lancia

 

BMW F sorozat

 

BMW E sorozat

 

Citroen / Peugeot

 

Chrysler / Dodge / Jeep (Rockwell anti-theft 1998-ig):

 

Chrysler / Dodge / Jeep

 

Daewoo / Chevrolet
néhány USA modell is (Buick, Cadillac, Pontiac)

 

Daihatsu

 

Ford / Jaguar / Lincoln

 

Honda / Acura

 

Hyundai / Kia

 

Iveco Daily

 

Mazda

 

Mercedes

 

Mercedes Vito / Sprinter

 

Mitsubishi

 

Nissan

 

Opel

 

Renault / Dacia

Renault kártyák:

 

Rover / Land Rover / MG

 

Smart Fortwo / Roadster / Forfour

 

Suzuki

 

Toyota / Lexus

 

Volkswagen / Seat / Skoda / Audi

 

Motorok:

A következő motorkerékpár gyártók egyes típusaihoz is tudunk kulcsot tanítani:
Aprilia, Ducati, Honda, Kawasaki, Piaggio, Suzuki, Yamaha

   
© Mobil Autóvillamosság
Miskolc, Wesselényi u. 1/B